domingo, 24 de marzo de 2019

Amors d'estiu



Els amors d’estiu són amors que duren normalment un estiu. Però per què tenen una data de caducitat de només dos, tres o quatre mesos? Evidentment s’associen a l’adolescència, període d’estiu on els joves tenen més temps lliure, menys responsabilitats, més desig de sortir, i sobretot d’experimentar. A l’estiu les hormones s’alteren, de fet, a la primavera ja en veiem els primers efectes en els joves, les classes estan més revolucionades, els joves més dispersos i és durant els primers estius en l’etapa de l’adolescència, quan el nois i noies d’entre 12 i 16 anys acostumen a viure amb més intensitat les primeres experiències en la vida, amb els amics i per suposat les primeres vivències amoroses són molt intenses. Es dóna el desig d’explorar, en la sexualitat, de créixer, curiositat per saber i ampliar l’entorn, per viatjar, sortir per la nit, per qüestionar la família, etc.

Les primeres sortides estiuenques a xiringuitos, festes majors o discoteques desperten la curiositat en els nois i noies per establir contactes físics però què passa realment en el seu cervell? Es produeixen unes alteracions químiques, l’enamorament que en alguns casos esdevindran relacions d’amor que poden perdurar i arribar a convertir-se en estables en el temps però en general són com uns flashos, breus i intensos, reflexes de la joventut, de la pulsió de vida i són relacions basades en la fisiologia, que per l’etapa vital, es viuen amb major impulsivitat, inquietud, temor, ocasionant grans vivències i també grans desajustaments emocionals a causa dels dubtes. Les incerteses, i del desconeixement. Enamorar-se és enlluernar-se, s’accelera el cor, puja l’autoestima, es perd pes pels nervis de les cites inicials, però a nivell cerebral es segreguen unes hormones que produeixen uns canvis cerebrals reals.

El començament de l’enamorament fa el mateix efecte en el cervell que una dosi de cocaïna, tal com va demostrar el psicòleg Arthur Aron a partir de la tomografia d’un cervell. En veure l’enamorat, la zona del cervell es satura de dopamina, un neurotransmissor que apareix en la sang i fa sentir sensacions agradables com per exemple mantenir relacions sexuals, menjar xocolata o prendre drogues. Davant del plaer es produeix en sang la hormona oxitocina i vasopresina que estimulen la formació del contacte emocional, abraçades, relacions sexuals.

Els adolescents experimenten fins acabar normalment l’estiu, doncs en acabar les vacances, tornen a les aules, a tenir les rutines habituals, deures, activitats extraescolars, etc, i disposen de menys temps per l’ésser estimat; la passió, l’enamorament, la química disminueix, arribant a desaparèixer en la majoria de parelles.

Esther Pérez Marcial
Psicòloga Infanto-Juvenil